Home > Van afval naar grondstof > Nieuws - Van afval naar grondstof > Van der Brugghenschool wint E-waste Race

Van der Brugghenschool wint E-waste Race (12-10-2018)

Van der Brugghenschool uit Huizen heeft de E-waste Race in de Gooi en Vechtstreek gewonnen! In totaal haalden de 10 deelnemende basisscholen 26.688 elektronische apparaten op in de buurt. Van der Brugghenschool won de wedstrijd met 5689 apparaten.

De leerlingen van de Van der Brugghenschool winnen een schoolreis naar Nemo Science Museum in Amsterdam. Wethouder Marlous Verbeek (Onderwijs) reikte vrijdag 12 oktober de prijs uit.

De afgelopen weken zamelden leerlingen van verschillende scholen in de regio Gooi en Vechtstreek elektrisch en elektronisch afval in hun wijk in. De nummer twee, De Regenboog in Kortenhoef heeft een mooie troostprijs ontvangen met een gratis gastles van de afvalcoach en een rondleiding op het afvalscheidingsstation van afvalinzamelaar GAD.

Elektronisch afval

Buurtbewoners konden de afgelopen vier weken hun elektronisch afval aanmelden op een website, waarna scholieren het afval, zoals een citruspers, dvd-speler, of haardroger aan huis ophaalden. Apart inzamelen van elektronisch afval draagt bij aan een duurzame kringloop: onderdelen ervan worden opnieuw gebruikt. Zo komen schadelijke stoffen niet in het milieu en worden schaarse grondstoffen opnieuw ingezet. De opbrengst van alle opgehaalde mobiele telefoons worden door Blink geschonken aan goed doel KiKa, strijd tegen kinderkanker.

De E-waste Race is bedoeld als aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval. In Nederland wordt twee derde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled, omdat het afval niet apart wordt aangeboden. Zo gaan waardevolle materialen verloren voor hergebruik. De GAD zet hiervoor ook het mobiel scheidingsstation in, hier kan kleine huishoudelijk afval waaronder elektronisch afval worden ingeleverd.

In de Gooi en Vechtstreek is de E-waste Race een initiatief van Weee NL en GAD. Zo zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt.

 Naar boven