Duurzaam onkruid bestrijden met heet water (24-05-2019)

Onlangs hebben we, in onder andere Stad en Lande, op een duurzame manier het onkruid op de bestrating bestreden. In heel Huizen wordt er al een aantal jaar geen gif meer gebruikt om onkruid te bestrijden. Glyfosaat, het werkende bestanddeel in bestrijdingsmiddelen heeft allerlei slechte bijwerkingen voor het milieu.

Sinds 2016 mag het door overheden niet meer gebruikt worden in de openbare ruimte. Daarom wordt er sindsdien gezocht naar de beste alternatieve én duurzame methoden.

Onder andere in Stad en Lande is de wijkaannemer Krinkels in samenwerking met The Green Solution een pilot begonnen, door de bestrijding aan te gaan met heet water. Bestrijden met heet water is op zich niet nieuw, maar bijzonder hieraan is de tankwagen. Het water in de tankwagen wordt verwarmd met de restwarmte van de bio-energie elektriciteitscentrale. Daardoor is er geen extra CO2 uitstoot bij het verwarmen van het water. Doordat de inhoud van de tankwagen heel groot is hoeft er ook minder vaak bijgevuld te worden, waardoor er minder heen en weer gereden hoeft te worden. Zo werken we aan een duurzaam beheer van de openbare ruimte!