Bloemen voor de bijen! (22-03-2019)

Vandaag, op 22 maart 2019, hebben we struiken voor de bijen geplant in het Stadspark. Op het terrein bij de kinderboerderij in Huizen staat sinds een aantal jaar een bijenschans. Imkersvereniging Blaricum beheert deze bijenschans. De imkers, Rikkie Plugboer en Piet Broeksteeg, kregen een aanbod van beroepsimker Johan Calis uit Laren om circa 50 vuilbomen, ook wel spork, een mooie nieuwe plek te geven.

Deze plek is gevonden in het Stadspark en vandaag hebben we samen met de imkers ervoor gezorgd dat de bomen naar hun nieuwe groeiplaats zijn verhuisd.

De ideale bijenstruik

De vuilboom (Rhamnus frangula) heeft een verwarrende naam, het is namelijk geen boom maar een struik. Het is dé ideale bijenstruik. Hij bloeit namelijk heel lang, van mei tot september. Het is daarmee de langst bloeiende struik van West-Europa. Bijen en andere insecten zijn verzot op de vele kleine bloemetjes. Vogels profiteren ook van de struik, zij eten de besjes op.

Het zal niet lang duren voor de bijen en andere insecten de nieuwe planten hebben ontdekt.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de bijen en hoe bijzonder en belangrijk zij eigenlijk zijn? Neem dan eens een kijkje bij de bijenschans in het Stadspark, imkers Rikkie Plugboer en Piet Broeksteeg van Imkersvereniging Blaricum vertellen er graag over.

Wilt u weten wat u zelf kunt doen om de bijen te helpen? Daarover vindt u meer informatie op de pagina over Bijen in gevaar op deze website.

De vuilboom