28 aanmeldingen voor energiescan woningen Stad en Lande en Bovenweg (25-02-2020)

De hoek van de Hoeveweg en de Lijzij in de wijk Stad en Lande.

In totaal hebben 28 woningeigenaren uit de wijken Stad en Lande en Bovenweg zich aangemeld voor een gratis energiescan. Een mooi aantal, aldus het Duurzaam Bouwloket, het energieloket van de gemeente. Deze week selecteert het Duurzaam Bouwloket via een loting maximaal acht huizen die in aanmerking komen voor de scan. De eigenaren van de woningen die uit de loting komen, krijgen daar persoonlijk bericht van. Het Duurzaam Bouwloket zal de energiescan ook uitvoeren.

De gescande woningen gaan als voorbeeld (referentiewoning) dienen voor een informatieavond over energiebesparing en comfortabel wonen. Deze informatieavond wordt in april gepland. Inwoners van Stad en Lande en Bovenweg krijgen hier nog een aparte uitnodiging voor.

Gesprek met bewoners

Heel Nederland in 2050 aardgasvrij. Een enorme opgave, waar gemeenten zoals Huizen een belangrijke rol in spelen. Vorig jaar ging de gemeente in gesprek met de bewoners van de wijken Stad en Lande en Bovenweg over de mogelijkheden van aardgasvrij. Al snel werd duidelijk dat er veel vragen zijn. Wat zijn bewezen alternatieven voor aardgas? Wat kunnen bewoners zelf doen? Wat kan de gemeente doen? Welke maatregelen zijn voor welke woning geschikt?

Isoleren en verduurzamen

Een kant-en-klaar antwoord op de vraag hoe Stad en Lande en Bovenweg naar aardgasvrij gaan, is er nu nog niet. Er is nog veel onderzoek nodig naar warmtebronnen als aquathermie en geothermie en hoe deze warmtebronnen kunnen worden ingezet in woningen, bijvoorbeeld via warmtenetten. Dat betekent niet dat gemeente en inwoners niets kunnen doen. Woningen isoleren en verduurzamen, in aanloop naar aardgasvrij, is nu al mogelijk. Bewoners vragen daarbij ondersteuning en advies.

Start energiecampagne

Aan die vraag wil de gemeente graag tegemoet komen. Alle bewoners in Huizen kunnen gebruik maken van het advies van de energiecoaches van HuizenDuurzaam en van de diensten van het energieloket van de gemeente: het Duurzaam Bouwloket. Specifiek voor Stad en Lande en Bovenweg komen er wijkgerichte activiteiten. Die aanpak wordt ontwikkeld in samenspraak met inwoners, zoals het Buurtpanel 1276 en de klankbordgroep, en organisaties zoals HuizenDuurzaam, woningcorporatie de Alliantie en Versa Welzijn.

Het Duurzaam Bouwloket gaat nu eerst bij een aantal voorbeeldwoningen in de wijken een energiescan doen. De resultaten van die scan worden bekend gemaakt tijdens informatieavonden. Bewoners van vergelijkbare huizen krijgen daarmee een goed beeld van de isolerende maatregelen die zij kunnen nemen. De energiecoaches komen op huisbezoek. Samen met de bewoners bekijken ze de woning en geven advies hoe zij het beste energie kunnen besparen en verduurzamen.

Informatie en contact

Kijk voor meer informatie over het Duurzaam Bouwloket op www.duurzaambouwloket.nl en kies gemeente Huizen. Contact opnemen met de energiecoaches om een gratis huisbezoek aan te vragen kan door te mailen naar: info@huizenduurzaam.nl.