Energie besparen - voor inwoners

Het besparen van energie is altijd zinvol. Er zijn drie belangrijke redenen om energie te besparen, namelijk:

 1. Het is beter voor het milieu. Want minder (vervuilende) energie verbruiken, betekent minder CO2-uitstoot en dus minder vervuiling.
 2. De overstap naar aardgasvrij wonen wordt er makkelijker door. 
 3. Het is fijn voor uw portemonnee. Kleine aanpassingen leveren al snel winst op.

Wat kunt u zelf doen?

Het gemeentelijke energieloket voor uw woning

De website Duurzaam Bouwloket (zoek op Huizen) is het energieloket van de gemeente Huizen en veel andere gemeenten. U vindt u hier veel informatie over maatregelen om energie te besparen.

Energie besparen  

Besparen van energie kan op veel manieren. Met veel kleine en eenvoudige besparingen (korter douchen, deuren dichtdoen, lampen uitdoen en apparaten niet op stand-by laten staan) bespaart u al snel honderden euro’s op uw energiejaarrekening. Andere slimme maatregelen zijn het plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie of dubbelglasfolie. Veel eenvoudige bespaartips vindt u op de website van MilieuCentraal

Op de website Energie besparen doe je nu ziet u wat energie besparen doet voor uw portemonnee.

Heeft u een huurhuis? 

Op de website van de Woonbond vindt u veel informatie en tips om energie te besparen.

Vraag aan uw woningcorporatie (in Huizen is dit vaak de Alliantie) wat u zelf mag doen en wat de Alliantie doet aan energiebesparing.  

Huurt u uw woning van een particuliere eigenaar? Neem dan contact op met de eigenaar. 

Heeft u een koophuis? 

Op de website Verbeter je huis kunt u een energiecheck van uw woning doen. U weet dan welke dingen u nog kunt verbeteren aan uw huis. Woningisolatie helpt bijvoorbeeld om uw woning in de toekomst klaar te maken voor aardgasvrij wonen. Het isoleren van de woning (ramen, dak, vloer) vraagt meer voorbereiding en is wat ingrijpender. Maar u heeft er vaak lang plezier van en deze maatregelen verdienen zich soms snel terug. Daarbij geeft een geïsoleerde woning ook nog eens meer woongenot. Meer informatie hierover vindt u bij het Duurzaam Bouwloket.

Maakt u onderdeel uit van een VvE? 

Op de website www.duurzame-vve.nl leest u welke stappen u kunt zetten om uw VvE-complex te verduurzamen. De stappen zijn:

 • oriëntatie op de mogelijkheden voor verduurzaming
 • onafhankelijk advies
 • ontwikkelen van een uitvoeringsplan
 • begeleiden van de uitvoering.

De eerste stap (oriëntatie op de mogelijkheden) is bovendien kosteloos. De website www.duurzame-vve.nl is een initiatief van gemeenten in de regio Eemland en Gooi en Vechtstreek.

Wat doet de gemeente?

Als gemeente willen we het goede milieuvoorbeeld geven. Huizen had als eerste gemeente in Nederland led-verlichting in alle lantaarnpalen. Daarnaast werken we voortdurend aan het energiezuiniger maken van onze eigen gebouwen. En waar mogelijk plaatsen we zonnepanelen. Wilt u weten welke maatregelen de gemeente allemaal neemt? Bekijk dan de 3e tussenrapportage van het Milieuprogramma 2016-2020

Zonnepanelen op gemeentehuis

Er zijn 508 nieuwe zonnepanelen geplaatst op het dak van het gemeentehuis. Wethouder Bert Rebel nam een kijkje bij de werkzaamheden.

Subsidie

Alle woningeigenaren in Huizen kunnen bij de gemeente subsidie aanvragen voor energiemaatregelen in de woning. Kijk op de subsidiepagina voor meer informatie.

Tips en meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Of meehelpen aan een schoner milieu? Kijk dan verder op de volgende websites:

 • Milieu Centraal is een overzichtelijke website met veel praktische tips over diverse onderwerpen die met het milieu en het klimaat te maken hebben. 
 • Op de website van Woonbond vinden huurders (en anderen) veel informatie over wat u zelf kunt doen om energie te besparen. 
 • Het Duurzaam Bouwloket helpt u om de juiste keuzes te maken bij het duurzaam maken van uw woning.
 • Lees meer over aardgasvrij wonen.
 • Iedereen doet wat is een landelijke campagne die gestart is om u te helpen met het verduurzamen van uw leefomgeving

Heeft u nog vragen? 

Neem dan contact op met de gemeente. En vraag naar het team Beleid van de afdeling Omgeving.
Telefoon: 14 035
E-mail: gemeente@huizen.nl