Aardgasvrij wonen - voor inwoners

Bijna alle Nederlandse huizen zijn nu nog aangesloten op het aardgasnet. Maar Nederland moet in 2050 aardgasvrij zijn. Dit betekent dat we moeten overstappen op andere manieren om onze huizen te verwarmen en te koken. De gemeente bereidt zich hierop voor en betrekt iedereen die hier woont en werkt bij haar plannen. 

Om de overstap naar aardgasvrij wonen makkelijker te maken is energie besparen altijd zinvol.

Wat doet de gemeente?

Andere warmtebronnen

Samen met andere partijen zet de gemeente op een rij welke manieren van verwarmen er beschikbaar zijn. We werken daarin ook samen met andere gemeenten in de regio. 

Plan maken

Het is voorlopig nog niet duidelijk wanneer het afkoppelen van aardgas gaat gebeuren. Dat kan voor veel wijken nog lang duren. Het maken van een goed plan voor een aardgasvrije wijk is een ingewikkeld proces. We willen zeker weten dat toekomstige oplossingen duurzaam zijn en voor iedereen betaalbaar en betrouwbaar. Zo’n plan stellen we daarom altijd op in overleg met inwoners, met bedrijven en organisaties, met netbeheerder Liander, woningcorporatie de Alliantie en andere betrokkenen. We zijn hierin voor een deel ook afhankelijk van landelijke beslissingen.

Eind 2021 moet elke gemeente in Nederland een plan hebben waarin staat in welke volgorde de wijken van aardgas af gaan.

Voorbeeld geven

Als gemeente willen we op allerlei manieren het goede voorbeeld geven. Huizen had bijvoorbeeld als eerste gemeente in Nederland led-verlichting in alle lantaarnpalen. Daarnaast werken we aan het energiezuiniger en aardgasvrij maken van onze eigen gebouwen. En waar mogelijk plaatsen we zonnepanelen. 

Wilt u weten welke maatregelen de gemeente allemaal neemt? Bekijk dan de 3e tussenrapportage van het milieuprogramma 2016-2020. Het tijdpad naar Huizen klimaatneutraal in 2050 vindt u op deze infographic

Mogelijkheden voor de toekomst

Hoe ziet een aardgasvrije woning of wijk eruit? Hieronder ziet u enkele voorbeelden. Sommige manieren worden al gebruikt, andere zijn nog in ontwikkeling. Elke manier van verwarmen heeft voor- en nadelen. In Huizen moeten we nog met elkaar beoordelen welke mogelijkheden het beste kunnen passen en op welke termijn.

Warmtenet

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dit wordt ook wel stadsverwarming genoemd. De warmte kan van verschillende bronnen komen. Bijvoorbeeld uit grondwater, oppervlaktewater, afvalwater uit het riool, de lucht, de bodem of hele diepe grondlagen (aardwarmte). Het warme water kan veel huizen en gebouwen tegelijk verwarmen. Zo kunnen we hele straten en wijken aardgasvrij maken. 

Groen gas

Groen gas is een goede vervanger van aardgas. De meest gebruikte vorm is biogas. Biogas wordt gemaakt van mest, rioolslib, gft, plantenresten en dierenresten. Als dit gaat gisten, komt er methaan vrij. Dit methaan noemen we biogas. In aardgas zit ook veel methaan. Daarom lijkt biogas veel op aardgas. Er zijn nieuwe vormen van groen gas in ontwikkeling, zoals waterstof.

Waterstof

Waterstof maak je door water te splitsen met behulp van (een overschot aan) groene stroom. Het wordt al gebruikt voor auto’s en door de industrie. Misschien kunnen we in de toekomst een deel van onze huizen verwarmen met waterstof. Want waterstof kan vrij eenvoudig door onze gasleidingen lopen. Maar waterstof is niet geschikt om op te koken. En op dit moment is er niet genoeg (overschot aan) groene stroom om waterstof te maken. 

Warmtepomp 

Een warmtepomp is een elektrische vervanging voor uw cv-ketel. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater. U heeft hiervoor wel speciale lagetemperatuurradiatoren, vloerverwarming of wandverwarming nodig. Ook moet u overstappen op elektrisch koken. 

Energieambassadeurs

De gemeente plaatste eind 2018 een oproep aan alle inwoners om als ‘energieambassadeur’ in Huizen betrokken te raken bij de energietransitie in Huizen. Meedenken over en meewerken aan de energietransitie staan daarbij voorop.  Op 21 februari, 15 april, 7 mei en 12 juni 2019 waren er bijeenkomsten met de energieambassadeurs. Circa 35-40 personen waren aanwezig. Hier leest u het verslag van de bijeenkomsten:

Op 29 oktober 2019 werd het opleidingstraject voor de Energieambassadeurs afgesloten. Ze gaan nu op eigen kracht verder.

Checklist Energiescan

De Energieambassadeurs maken gebruik van een zogeheten Checklist Energiescan om het energieverbruik in een woning in kaart te brengen. Download de checklist (pdf) voor meer informatie.

Wilt u meer weten? Meer informatie krijgen of uzelf aanmelden als energie-ambassadeur kan via: gemeente@huizen.nl.

Aanpak in de wijk (Stad en Lande en Bovenweg)


Wethouder Bert Rebel vertelt…‘Een aardgasvrije toekomst’

In de wijken Stad en Lande en Bovenweg is gestart om een ‘routekaart naar aardgasvrij’ op te stellen. Dit is een stappenplan over hoe de wijk – met alle betrokkenen – het beste naar een aardgasvrije wijk kan toegroeien.

Op 11 december 2018 en 14 januari waren de eerste bewonersbijeenkomsten. Ook waren er bewonersbijeenkomsten op 2 en 9 juli 2019. Wilt u hier meer over weten? Bekijk dan de impressie van de bewonersavonden.

Klankbordgroep

 • Op 11 maart 2019 was de eerste bijeenkomst van de klankbordgroep. Het verslag, de presentatie en de beschreven flipovers vindt u op de pagina klankbordgroep 11 maart 2019.
 • Op 4 juni 2019 was de tweede bijeenkomst van de klankbordgroep. Het verslag en de presentatie vindt u op de pagina klankbordgroep 4 juni 2019
 • Op 5 november 2019 was de derde bijeenkomst van de klankbordgroep. Het verslag en de presentatie vindt u op de pagina klankbordgroep 5 november 2019.

Wat kunt u zelf doen?

Het besparen van energie is altijd zinvol, ook als uw woning voorlopig nog niet van aardgas af gaat. Bovendien wordt het makkelijker om in de toekomst echt van aardgas af te gaan.

Energie besparen

De website Duurzaam Bouwloket (zoek op Huizen) is het energieloket van de gemeente Huizen en veel andere gemeenten. U vindt u hier veel informatie over maatregelen om energie te besparen.

Besparen van energie kan op veel manieren. Met veel kleine en eenvoudige besparingen (korter douchen, deuren dichtdoen, lampen uitdoen en apparaten niet op stand-by laten staan) bespaart u al snel honderden euro’s op uw energiejaarrekening. Andere slimme maatregelen zijn het plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie of dubbelglasfolie. Veel eenvoudige bespaartips vindt u op de website van Milieu Centraal

Op de website Energie besparen doe je nu ziet u wat energie besparen doet voor uw portemonnee.

Heeft u een huurhuis? 

De toekomstige overstap naar aardgasvrij wonen regelt uw woningcorporatie (dit is in veel gevallen de Alliantie). Vaak gebeurt het aardgasvrij maken tijdens een renovatie of onderhoudsbeurt van uw woning. 

Huurt u uw woning van een particuliere eigenaar? Neem dan contact op met de eigenaar. 

Heeft u een koophuis?

Op de website van Verbeter je huis kunt u een energiecheck van uw woning doen. U weet dan welke dingen u nog kunt verbeteren aan uw huis. Woningisolatie helpt bijvoorbeeld om uw woning in de toekomst klaar te maken voor aardgasvrij wonen. Het isoleren van de woning (ramen, dak, vloer) vraagt meer voorbereiding en is wat ingrijpender. Maar u heeft er vaak lang plezier van en deze maatregelen verdienen zich soms snel terug. Daarbij geeft een geïsoleerde woning ook nog eens meer woongenot. Meer informatie hierover vindt u bij het Duurzaam Bouwloket.

Maakt u onderdeel uit van een VvE? 

Op de website www.duurzame-vve.nl leest u welke stappen u kunt zetten om uw VvE-complex te verduurzamen. De stappen zijn:

 • oriëntatie op de mogelijkheden voor verduurzaming
 • onafhankelijk advies
 • ontwikkelen van een uitvoeringsplan
 • begeleiden van de uitvoering.

De eerste stap (oriëntatie op de mogelijkheden) is bovendien kosteloos. De website www.duurzame-vve.nl is een initiatief van gemeenten in de regio Eemland en Gooi en Vechtstreek.

Koken

Kunt u zelf kiezen hoe u kookt? Kies dan nu al voor elektrisch koken (bij voorkeur inductiekoken). U heeft dan geen gas meer nodig.
 

Subsidie voor woningeigenaren

Alle woningeigenaren in Huizen kunnen bij de gemeente subsidie aanvragen voor energiemaatregelen in de woning. Kijk voor de mogelijkheden op de subsidiepagina.

Tips en meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Of meehelpen aan een beter milieu? Kijk dan verder op een van de volgende websites:

 • Het Duurzaam Bouwloket helpt u verder met de stappen naar aardgasvrij wonen. 
 • Op Hier Verwarmt vindt u alles over wonen zonder aardgas. Met ook een handige begrippenlijst.
 • Milieu Centraal is een overzichtelijke website met veel praktische tips over diverse onderwerpen die met het milieu en het klimaat te maken hebben. Ook over aardgasvrij wonen.
 • De Alliantie: informatie voor mensen die een woning huren.
 • Op de website van de Woonbond vindt u veel informatie en tips om energie te besparen.
 • Lees meer over energie besparen.
 • Natuur- en milieueducatie: De Kinderboerderij in Huizen is tegelijkertijd het centrum voor natuur- en milieueducatie (NME) voor Huizen. Daarbij ondersteunt het NME-steunpunt Gooi en Vechtstreek de kinderboerderij en de scholen bij de educatie over natuur en milieu.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met de gemeente. En vraag naar het team Beleid van de afdeling Omgeving.
Telefoon: 14 035
E-mail: gemeente@huizen.nl