Home > Groen > Nieuws - Groen > Buxusmotten en -rupsen actief

Buxusmotten en -rupsen actief (19-09-2018)

Buxusrups

De gemeente krijgt regelmatig vragen over de buxusmot. De buxusmot is actief van april tot en met oktober en kan erg veel schade aanrichten aan de buxus.

Buxusmotten leggen eitjes in de buxus maar vreten niet aan de bladeren. De rupsen van de buxusmot daarentegen, staan bekend om hun vraatzucht. Opvallende symptomen zijn dode en aan elkaar gesponnen blaadjes en ‘bladskeletten’.

Tips voor bestrijding

Veel mensen hebben een buxus in de tuin staan. De bestrijding van de buxusmot en buxusrups ligt bij de eigenaar van de buxus, de gemeente heeft hier geen rol in. Wij hebben wel een aantal tips om de rupsen en motten tegen te gaan:

  • Verwijder zoveel mogelijk grote rupsen en poppen met de hand. Door tegen de planten te slaan of eraan te schudden valt een deel van de rupsen er vanzelf uit. Zoek verder goed in de plant naar achtergebleven rupsen en knip de spinsels weg. Herhaal dit om de paar weken.
  • Wanneer de buxus al aangetast is, dan kunt u het beste de struiken een flink stuk terug snoeien. Door de buxusplanten terug te snoeien kunnen de rupsen zich minder goed verstoppen en hebben ze minder te eten. Zodra de rupsen verdwenen zijn, loopt de buxus weer opnieuw uit.
  • U kunt de aangetaste struiken in de groene container (gft) kwijt of naar het scheidingsstation brengen. U kunt de aangetaste struiken ook bewaren in afgesloten zakken en op de dag zelf of de avond ervoor, wanneer het gft wordt opgehaald, de zak legen in de gft container en de deksel sluiten. Een zwaar aangetaste struik kan het beste volledig verwijderd of zo laag mogelijk afgeknipt worden. In de installaties van gft verwerker overleven de larven en rupsen niet. Wij adviseren u in ieder geval de aangetaste delen van de buxus niet op uw eigen composthoop gooien, omdat de rupsen dan vrij spel hebben.
 Naar boven