Home > Energiezuinig > Nieuws - Energiezuinig > Huizen aardgasvrij

Huizen aardgasvrij (15-11-2018)

Wethouder Rebel op bezoek bij inwoner

In 2050 is aardgas niet meer beschikbaar om woningen en gebouwen te verwarmen. "Dat lijkt nog heel ver weg, maar het is dichterbij dan je denkt”, zegt wethouder Bert Rebel, die deze week de bewoners van een energieneutrale woning bezocht.

"We moeten dus op zoek naar nieuwe manieren om onze woningen te verwarmen, te koken en te douchen. De overgang naar aardgasvrij wonen leidt tot veranderingen in huis. De gemeente helpt inwoners bij het zoeken naar de juiste oplossing en betrekt hen bij de keuzes die moeten worden gemaakt.”

Plan

Eind 2021 moet in iedere gemeente een plan zijn vastgesteld op welke manier en in welke tempo de wijken in de gemeente aardgasvrij kunnen worden gemaakt. Met de gemeenten in de regio en onze partners -o.a. netbeheerder, woningcorporatie, waterleidingbedrijf- is het overleg gestart hoe we dit het beste kunnen doen.

In gesprek

Wethouder Bert Rebel: "We willen alvast ervaring opdoen in één of enkele wijken. Dat betekent dat we voor die wijk(en) in Huizen samen met de bewoners willen bespreken hoe hun wijk aardgasvrij kan worden en hoe wij hen daarbij kunnen helpen. We hebben als gezamenlijk doel dat energie betaalbaar moet blijven.”

Kansen

Op dit moment zijn we met onze partners aan het kijken waar kansen liggen. We leggen onderhouds- en vervangingsplannen naast elkaar, zodat we weten in welke wijken de komende periode iets gaat gebeuren. Want als de straat open gaat, dan kun je daar gebruik van maken. Als je iets wil doen in een wijk dan moet je dat soort momenten benutten. Dat zorgt voor minder overlast en maakt het een stuk goedkoper. Kansen moet je pakken. De analyse naar kansrijke wijken bevindt zich in de afrondende fase. Deze maand gaan we de inwoners van een wijk uitnodigen. Met hen willen we starten aan deze boeiende uitdaging. 

Nu starten?

Maar wie niet wil wachten, kan nu al beginnen. Sommige investeringen krijg je namelijk nooit spijt van. Denk aan isoleren, zonnepanelen of elektrisch koken. Doe het slim en houd hier rekening mee met vervanging/verbouwing. Zie huizenklimaatbewust.nl en Duurzaam Bouwloket voor mogelijkheden en subsidies.

 Naar boven