Home > Energiezuinig > Nieuws - Energiezuinig > Eerste stap naar aardgasvrij Huizen

Eerste stap naar aardgasvrij Huizen (28-11-2018)

aardgasvrij

Op dinsdag 11 december 2018 is er in de raadzaal van het gemeentehuis van Huizen een bewonersavond voor inwoners uit Stad en Lande en Bovenweg.

Aardgasvrij wonen

De overheid heeft besloten om in 2050 te stoppen met aardgas. Dit heeft effect op iedereen die aardgas gebruikt. Verwarming, warm water, koken, het gaat veranderen. In enkele wijken in Nederland zijn al vergaande plannen om aardgasvrij te worden. Uiteindelijk wordt in elke wijk zo’n plan gemaakt. De gemeente Huizen wil op tijd starten en ziet kansen voor de wijken Stad en Lande en Bovenweg. De gemeente wil met de bewoners in gesprek over de mogelijkheden om toe te werken naar een aardgasvrije wijk.

In gesprek op 11 december

Op dinsdag 11 december 2018 is er in de raadzaal van het gemeentehuis van Huizen een bewonersavond voor Stad en Lande en Bovenweg. Daarbij zijn ook vertegenwoordigers van woningcorporatie De Alliantie en netbeheerder Liander aanwezig. Tijdens de bijeenkomst horen de aanwezigen wat het betekent om aardgasvrij te wonen, welke alternatieven er zijn voor aardgas en hoe de gemeente samen met de wijkbewoners stap voor stap tot een verstandige keuze voor de wijk kan komen. Er is veel ruimte voor het stellen van vragen, het inbrengen van ideeën, maar ook het delen van zorgen. De avond begint om 20.00 uur. Bewoners van Stad en Lande en Bovenweg hebben een uitnodiging ontvangen.

Geen draaiboek

Wethouder Bert Rebel (o.a. Duurzaamheid en Milieu): ,,Voor dit vraagstuk is geen draaiboek dat zich in de praktijk heeft bewezen. We beginnen daarom met het gesprek met de wijk. We willen niet alleen kennis delen, maar ook kennis ophalen. Voelen waar de energie zit en welke bezwaren er leven. Er komt een grote verandering aan en we willen onze inwoners helpen bij het maken van de juiste keuzes. We gaan daarom een open gesprek aan met de buurt.”

Achtergrond

In Stad en Lande en Bovenweg wordt de openbare ruimte de komende jaren opnieuw ingericht, omdat de riolering aan vervanging toe is. Deze werkzaamheden bieden mogelijk kansen bij het aardgasvrij maken van (een deel van) de wijk. Het buurtpanel in de wijk, Buurtpanel 1276, heeft zich gemeld om bij dit traject betrokken te zijn.

 Naar boven