Home > Klimaatbestendig > Projecten - Klimaatbestendig > Project Naarderstraat

Project Naarderstraat

project naarderstraat

In 2018 wordt het parkeerterrein aan de Naarderstraat en de directe omgeving gereconstrueerd. Daarnaast krijgt het Prins Bernhardplein een nieuwe inrichting. 

Project: Herinrichting parkeerterrein Naarderstraat

Het parkeerterrein bij de Naarderstraat wordt vernieuwd. De bestaande bomen hebben het straatwerk omhoog geduwd en stuk gemaakt. Het riool is ook aan vervanging toe. Het nieuwe plan is samen met bewoners en bedrijven uit de buurt gemaakt.

Groener parkeerterrein

Het parkeerterrein krijgt een groenere uitstraling. Dat ziet er niet allen fraaier uit, maar helpt ook om wateroverlast te voorkomen. De auto’s worden straks rondom door een haag afgeschermd en er komen forse nieuwe bomen terug in bredere plantvakken. Door een efficiëntere indeling komen er zelfs drie parkeerplekken bij. Twee daarvan richten we in als gehandicaptenparkeerplaats. Daarnaast blijft er voldoende ruimte voor de kermis.

Prins Bernhardplein

Het naastliggende Prins Bernhardplein richten we ook opnieuw in en vormt straks de majestueuze entree naar het ‘oude dorp”. Er verdwijnt een hoop bestrating en er komt meer groen voor terug. Het herdenkingsmonument is als eerste opgeknapt en heeft nu gedenktegels gekregen in de bestrating.

Duurzaam veilig

De fietsoversteek bij de De Ruyterstraat maken we veiliger door het middeneiland te verbreden. Fietsers kunnen dan veilig in twee keer oversteken. De inritten naar de zijstraten worden voorzien van inritconstructies. Al deze maatregelen vallen binnen het ‘Duurzaam Veilig’ programma en daarvoor krijgen we subsidie van de Provincie Noord Holland.

Klimaat-stresstest

Het parkeerterrein ligt op een laag gedeelte in de omgeving waardoor er bij hevige regenbuien makkelijk wateroverlast kan ontstaan in de achterliggende woonwijk. Dit valt goed te zien op de klimaat-stresstest die de gemeente heeft laten maken. Bij de blauwe plekken op de kaart blijft het regenwater op straat staan. De gekleurde woningen zijn gevoelig voor wateroverlast bij hevige regenbuien.

Stresstest Naarderstraat
 
Naarderstraat klimaatbestendig

Door het parkeerterrein te verlagen kunnen we hierop regenwater bufferen en stroomt het minder snel de achterliggende wijk in. Onder een gedeelte van het parkeerterrein komen infiltratiekratten waar we nog eens 200.000 liter water kunnen bufferen en waarna het rustig in de bodem kan wegzakken. Daarnaast leggen we nog een apart hemelwaterriool aan, waarop we de regenpijpen van de bewoners aansluiten en zo afkoppelen van het vuilwaterriool. Dit regenwater blijft zo mooi schoon en kunnen we vrij in de bodem laten wegzakken. Ruim 60% van de bewoners doet hier al aan mee! Al deze maatregelen zorgen ervoor dat er minder snel wateroverlast in de woningen ontstaat en dat het groen er tijdens droge zomers gezonder bij blijft staan. Zo bereiden we ons voor op het veranderende klimaat en maken we Huizen klimaatbestendig.

Infiltratiekratten onder de weg

Zelf aan de slag? Elke druppel telt!

U kunt zelf ook maatregelen nemen om wateroverlast en droogte te voorkomen. Zeker als uit de klimaat-stresstest blijkt dat uw woning gevoelig is voor wateroverlast, is het verstandig om zelf ook voorzorgsmaatregelen te nemen. Gaat u aan de slag met uw huis of tuin? Kijk dan voor afkoppeltips en een groenblauwe tuin op: huizenklimaatbewust.nl/afkoppelen

Wethouder Gerrit Pas: “Een groene tuin met minder tegels levert een belangrijke bijdrage aan het verminderen van wateroverlast. Zomers is het juist aangenamer, doordat het lekker koel blijft. Een groenere tuin is een echte aanrader!”
 

 Naar boven